Skip to main content

Jangan Ketinggalan...

Tips Ramadhon. Mengawal kemarahan.

Tips Ramadhon. Mengawal Kemarahan."You play, you stay"
"You talk, you stay"
"Talk summore... I don't mind"Itulah kata2 yang selalu akan saya cakap pada anak2 di tadika.
Geram sebab bukan semua nak faham atau dengar arahan saya.
Kalau diam pon, 5saat je.
Bila saya leka atau sibuk mengajar anak2 yang lain...mulalah yang lain ambil kesempatan.Kadang tak faham jugak.
Apakah saya begini masa saya tadika dulu?
Haha...kata orang kalau kita jadi cikgu, masa itulah kita akan nampak apa yang pernah kita buat dulu2 ada dalam diri kanak2 yang kita didik sekarang.
Mungkin hanya telahan orang je kot...?Jadi, persoalannya kat sini...apakah cara atau tips untuk kawal rasa marah kita pada orang...terutamanya anak2 kecik?Nak pulak bulan Ramadhon ni kan?
Apakah solusinya?Tidur sepanjang masa, jadi kita akan kurang rasa lapar...
Mandi bila rasa panas?
Lepak tanpa buat apa2?Tidur itu boleh.
Mandi pon tak salah.
Lepak? Itu kena fikir dulu betul ke tak?Marah itu fitrah tapi…

Anak Kurus Kering & Selalu Sakit Di Taska, Apa Nak BUAT?



Satu lagi kisah 2 ibu hebat kita; Sylvia Yong & Irs Shasha
Mom yang menggunakan Mealshakes untuk anak2 mereka.
Saksikan kisah mereka...
Setiap jualan Mealshakes akan menyumbang kepada kanak-kanak yg kekurangan nutrisi.

Untuk anak-anak kesayangan kita, ada yang susahnya nak suapkan makan nasi ke...bubuq ka, ape je makanan berkhasiat payah betul nak bagi makan.
Tapi, kalau dihulur gegula ke cekedis ke...kemain laju je.

So, sebagai mak ayah yang sangat prihatin dan rajin membaca diharap dapatlah kiranya kita selalu pantau makanan-makanan yang kita nak bagi anak kita makan tu ye.
Jadi (kejap so kejap jadi...haha), apakata kita bagi anak-anak kita Mealshakes?
Sudahlah kita ni beri makanan berkhasiat untuk anak-anak, kita boleh menyumbang untuk anak-anak yang kurang berkemampuan untuk dapat makanan yang sihat macam anak-anak kita makan.

Jom3, boleh whatsapp saya SID berdaftar (Hidayah MY) sekarang di 018-2248938

Post a Comment

Popular Posts