Posts

Jangan Ketinggalan...

Tips Ramadhon. Mengawal kemarahan.

Tips Ramadhon. Mengawal Kemarahan."You play, you stay"
"You talk, you stay"
"Talk summore... I don't mind"Itulah kata2 yang selalu akan saya cakap pada anak2 di tadika.
Geram sebab bukan semua nak faham atau dengar arahan saya.
Kalau diam pon, 5saat je.
Bila saya leka atau sibuk mengajar anak2 yang lain...mulalah yang lain ambil kesempatan.Kadang tak faham jugak.
Apakah saya begini masa saya tadika dulu?
Haha...kata orang kalau kita jadi cikgu, masa itulah kita akan nampak apa yang pernah kita buat dulu2 ada dalam diri kanak2 yang kita didik sekarang.
Mungkin hanya telahan orang je kot...?Jadi, persoalannya kat sini...apakah cara atau tips untuk kawal rasa marah kita pada orang...terutamanya anak2 kecik?Nak pulak bulan Ramadhon ni kan?
Apakah solusinya?Tidur sepanjang masa, jadi kita akan kurang rasa lapar...
Mandi bila rasa panas?
Lepak tanpa buat apa2?Tidur itu boleh.
Mandi pon tak salah.
Lepak? Itu kena fikir dulu betul ke tak?Marah itu fitrah tapi…

New Year. New Resolutions.

Image
Salam...So long no post from me.
Ya Allah...malaanya haku ni.
Orabg ada blog, kau sibuk nak ada blog jugak.
Padahal ramai je lagi aktif berblog.
Ampun maaf wahai blog sebab dah sia2kan kau.
Sedangkan aku masih single dan tak perlu fikirkan masalah makhluk2 pelik yang dipanggil lelaki (yang tentunya bukanlah keluarga aku jauh atau dekat).Doakan aku dapat penuhi semua yang aku mahukan tahun ini tercapai dengan redha Allah.
Banyak sangat benda yang aku nak cuma mungkin belum masanya lagi kot?Aku kena set satu2. Aku nak buat post schedule setiap hari ikut masa, aku nak berniaga online dengan jayanya, aku nak jadi anak yang dibanggakan, dengar cakap...tak suka marah2, tak suka bentak2, aku nak berjaya sampai pendidikan tertinggi dan tidak sombong atau bongkak...taknak jadi orang yang mudah lupakan orang keliling dan paling penting Allah.Doakan tau3...
Sampai sini dulu. Entah bila akan bersqmbung kembali?

Praktikal Januari 2016

Salam...It's been awhile I post in the blog.
And today is the 15th day of January 2016.
How bless we are, can still breath in this New Year...?
Alhamdulillah wa syukrillah...So, what's up everyone? Still energetic enough to continue our lif journey? Or pancit already?
How was your new resolution?
Have you reach the goal?It's ok, insyaAllah we will get the chance to fullfill the wish.
Of not, then it's not time yet.Just want to share with u guys, I have started my New Year with Practicum... Alhamdulillah, finally I managed ro search for school (with my boss helps).But, unfortunately it is not as what I hope for. Not everything I need to include in the portfolio I can get from them.Felt hopeless, regardless...and so on with this type of attitude.I should do in government school (despite all the politics thingy). If I can't success for this sem...I think I should continue with other school. No more private schools...enough is enough!!!

Berkampung sambil siapkan esemen. Best ke?

Lumrah hidup seorang kuli dalam masa yang sama kena habiskan diploma yang bakal berakhir tahun depan (insyaAllah...biiznillah) yang dah terbengkalai selama 6 tahun ni...

Sebab PJJ je amek ah kesempatan kan...
Mentang2 mak bayo an...sodap idup kau...
Kurang2 ong lain dah kawen beranak pinak pong...
Astgahfirullah...
Aku bukan mengeluh...cuma mengenang hikmah yang bakal Allah bagi nanti2...

Lek lek ah an?
Takpe, aku selalu percaya doa aku Allah pasti makbulkan.
Walau aku tahu aku bukan hamba yang taat pada DIA.
Banyak dosa aku yang mungkin payah aku nak dapat apa yang aku nak.
Tapi, Allah tu baik sangat2.
Belum lagi pernah dia tak makbulkan doa aku.
Biarpun aku tahu apa yang aku nak tak sama dengan apa yang aku dapat.
Itulah yang terbaik pada pandangan Allah sebenarnya.

Susah nak positifkan minda kan?
Susah jugak nak husnudzhon pada DIA kan?
Padahal Allah yang ciptakan kita...
Kufur nikmat betullah aku ni.

Jadi, apa lagi aku nak sebenarnya ni?
Dalam hati, aku sangatlah mahu tamatkan zama…

Bila bosan, kita update blog!!!

Gegege...
I'm on my way to finish all my 3 assignments.
Promise to myself, I'll finish it by yesterday...but now already Morning again...
Janji tinggal janji je...

So, what's up?
Is there anything I can help?

I'm just can't help myself from thinking of something...
Argh!!! I swear...I don't like this feeling...
It makes me feel that I am the one who make this thing happen.

Hate it!!!
I don't like to interfere in anyone's problems as me also got so much problems...
Enough with this!

Let's muhasabah diri...
Everything happens for reason!

Kau rasa kau betul semua?
No, kita manusia biasa takkan pernah lari dari masalah.
Allah nak tengok usaha kita...
Jangan fikirkan masalah...
Cari jalannya.

Aku dah taknak ada masalah ini lagi...

Tips untuk organized name list dalam handphone...

Image
Holla...

Sebab rajin punya pasai, kita post bebanyak kat sini sampai muak.
cuma kalini post nya pasal benda paling mudah rasanya...insyaAllah praktikal untuk semua.

Kadang hp rosak terpaksa tukar baru...
Atau sesaje tukau angin...

Lagi bagus bila Google baik hati bagi kita log in email kita untuk simpan nombor hp...
Thanks Google (dengan harapan Google nak la tolong SEO kan blog aku yang tak dikenali ni...)

Oh ye, berkenaan dengan tajuk post kalini...
Benda ni dah lama aku buat since hp yang entah ke berapa tah...tak dapat nak keep in trak dah bape kali tukar hp...sebab rosak dan sebab tak in...huhuh
Ni jam tak sesuai nak ikut in atau tak sebab kemampuan setiap manusia tak sama...
Nak pulak kita ni banyak benda yang kita kena fikir selain nak bermegah dan bermewah.

Kerja sendiri atau kerja makan gaji ni sepatutnya diniatkan untuk meneruskan kehidupan dan lebih baik lagi kerana Allah.
Kita ni memang kerja dengan orang...bagi perkhidmatan dan menjual produk...
Haaaa...lari tajuk dah ni.…

Anak Kurus Kering & Selalu Sakit Di Taska, Apa Nak BUAT?

Satu lagi kisah 2 ibu hebat kita; Sylvia Yong & Irs Shasha
Mom yang menggunakan Mealshakes untuk anak2 mereka.
Saksikan kisah mereka...
Setiap jualan Mealshakes akan menyumbang kepada kanak-kanak yg kekurangan nutrisi.

Untuk anak-anak kesayangan kita, ada yang susahnya nak suapkan makan nasi ke...bubuq ka, ape je makanan berkhasiat payah betul nak bagi makan.
Tapi, kalau dihulur gegula ke cekedis ke...kemain laju je.

So, sebagai mak ayah yang sangat prihatin dan rajin membaca diharap dapatlah kiranya kita selalu pantau makanan-makanan yang kita nak bagi anak kita makan tu ye.
Jadi (kejap so kejap jadi...haha), apakata kita bagi anak-anak kita Mealshakes?
Sudahlah kita ni beri makanan berkhasiat untuk anak-anak, kita boleh menyumbang untuk anak-anak yang kurang berkemampuan untuk dapat makanan yang sihat macam anak-anak kita makan.

Jom3, boleh whatsapp saya SID berdaftar (Hidayah MY) sekarang di 018-2248938

Catatan Hati Seorang Perempuan

Seorang perempuan itu, hadirnya tidak semua orang suka... Hadirnya seorang perempuan itu, dipandang dengan 1001 pandangan... Dia datang je, semua orang akan bercakap sendiri tentang dirinya...
Siapa dia? Kenapa dia ada kat sini? Macam mana boleh ada kat sini pulak? Semak je mata aku tengok dia...
Korang rasa2 kenapa orang tanya macam tu ye?
Biarlah dia dengan kehidupan dia. Dia mungkin sedang punya masalah sendiri... Kita bukan nak tolong dia pun... Sukahati je nak bercakap yang sia-sia... Jangan tambah dosa yang dah sedia berbakul tu...
Kita dengan hidup kita sajalah ye... Allah lebih tahu kenapa dan apa yang jadi pada dia tu...
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Dan perempuan itu datangnya dari ceruk rantau yang tak siapa tahu dimana... Dan perempuan itu punya masalah yang tiada seorang pun tahu... Dia tahu tiada siapa yang mahu bantu dirinya...
Pernah dia suarakan sesuatu pada seseorang tetapi akhirnya dia dipulaukan... Dan selepas itu, dia cuma diamkan masalahnya dari semua…