Skip to main content

Jangan Ketinggalan...

Tips Ramadhon. Mengawal kemarahan.

Tips Ramadhon. Mengawal Kemarahan."You play, you stay"
"You talk, you stay"
"Talk summore... I don't mind"Itulah kata2 yang selalu akan saya cakap pada anak2 di tadika.
Geram sebab bukan semua nak faham atau dengar arahan saya.
Kalau diam pon, 5saat je.
Bila saya leka atau sibuk mengajar anak2 yang lain...mulalah yang lain ambil kesempatan.Kadang tak faham jugak.
Apakah saya begini masa saya tadika dulu?
Haha...kata orang kalau kita jadi cikgu, masa itulah kita akan nampak apa yang pernah kita buat dulu2 ada dalam diri kanak2 yang kita didik sekarang.
Mungkin hanya telahan orang je kot...?Jadi, persoalannya kat sini...apakah cara atau tips untuk kawal rasa marah kita pada orang...terutamanya anak2 kecik?Nak pulak bulan Ramadhon ni kan?
Apakah solusinya?Tidur sepanjang masa, jadi kita akan kurang rasa lapar...
Mandi bila rasa panas?
Lepak tanpa buat apa2?Tidur itu boleh.
Mandi pon tak salah.
Lepak? Itu kena fikir dulu betul ke tak?Marah itu fitrah tapi…

New Year. New Resolutions.

Salam...

So long no post from me.
Ya Allah...malaanya haku ni.
Orabg ada blog, kau sibuk nak ada blog jugak.
Padahal ramai je lagi aktif berblog.
Ampun maaf wahai blog sebab dah sia2kan kau.
Sedangkan aku masih single dan tak perlu fikirkan masalah makhluk2 pelik yang dipanggil lelaki (yang tentunya bukanlah keluarga aku jauh atau dekat).

Doakan aku dapat penuhi semua yang aku mahukan tahun ini tercapai dengan redha Allah.
Banyak sangat benda yang aku nak cuma mungkin belum masanya lagi kot?

Aku kena set satu2. Aku nak buat post schedule setiap hari ikut masa, aku nak berniaga online dengan jayanya, aku nak jadi anak yang dibanggakan, dengar cakap...tak suka marah2, tak suka bentak2, aku nak berjaya sampai pendidikan tertinggi dan tidak sombong atau bongkak...taknak jadi orang yang mudah lupakan orang keliling dan paling penting Allah.

Doakan tau3...
Sampai sini dulu. Entah bila akan bersqmbung kembali?

Post a Comment

Popular Posts